„Nvidia” tapo vertingiausia pasaulyje bendrove ir aplenkė „Microsoft”

- - 0 komentarų įraše „Nvidia” tapo vertingiausia pasaulyje bendrove ir aplenkė „Microsoft”

Antradienį „Nvidia” tapo vertingiausia pasaulyje bendrove, aplenkusi technologijų milžinę „Microsoft”. „RTX GeForce” vaizdo plokščių gamintojos akcijos pabrango 3,5 proc. iki 135,58 JAV dolerio ir padidino bendrovės vertę iki 3,335 trilijono JAV dolerių. Tai įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai „Nvidia” aplenkė „Apple” ir tapo antrąja vertingiausia bendrove pasaulyje. Tuo tarpu „Microsoft” akcijų rinkos vertė sumažėjo 0,45 %, o „Apple” – daugiau nei 1 %.

Akcijų kainą padidino pasaulinis dirbtinio intelekto bumas ir sparčiai auganti „Nvidia” lustų, daugiausia grafikos procesorių (GPU), paklausa, kuri leido didelėms technologijų bendrovėms kurti dirbtinio intelekto sistemas.

Per pastaruosius dvejus metus „Nvidia” akcijų vertė padidėjo aštuonis kartus. Šaltinis – „Reuters

Neįtikėtinas „Nvidia” rinkos vertės augimas per pastaruosius metus tapo Volstrito pamišimo, kurį lėmė optimizmas (ar pernelyg didelis optimizmas?) dėl naujų dirbtinio intelekto technologijų, simboliu. Tačiau nerimaujama, kad nežabotas optimizmas dėl MI gali išblėsti, jei atsiras išlaidų šiai technologijai mažėjimo požymių.

Be to, „Nvidia” tapo labiausiai prekiaujama bendrove akcijų rinkoje – jos dienos apyvarta pastaruoju metu vidutiniškai siekia 50 mlrd. JAV dolerių, palyginti su „Apple”, „Microsoft” ir „Tesla”, kurių apyvarta tesiekia apie 10 mlrd. JAV dolerių. Kaip matyti iš diagramos, anksčiau „Tesla” akcijomis buvo prekiaujama labai aktyviai, tačiau dabar žmonės skuba pirkti „Nvidia” akcijas, tikėdamiesi greito pelno.

„Nvidia” akcijos šiuo metu investuotojų rankose – karštas pyragas, tai rodo sandorių skaičius.

„Nvidia” generalinis direktorius Jensenas Huangas daug metų prieš kitas dideles technologijų bendroves pastatė lažybų, kad GPU bus svarbiausi dirbtiniam intelektui, ir atitinkamai pritaikė savo bendrovę. Jo statymas pasiteisino – dabar „Nvidia” valdo daugiau nei 80 % MI sistemose naudojamų lustų rinkos. Didžiausi „Nvidia” klientai nuolat susiduria su sunkumais siekdami gauti užsakymų, kad jų didžiuliuose duomenų centruose veiktų kompiuteriai.

Dėl „Nvidia” iškilimo 61 metų Jensenas Huangas tapo technologijų pasaulio įžymybe. Po birželio pradžioje Taivane vykusios „Computex” konferencijos jis buvo apsuptas lankytojų, norinčių gauti jo autografą, įskaitant moterį, kuri paprašė pasirašyti ant jos krūtinės.

Jensenas Haungas pristato naujus „Blackwell” GPU

„Nvidia” parduoda viską – nuo lustų ir programinės įrangos, reikalingos dirbtinio intelekto sistemoms kurti, iki superkompiuterių. Šie 35 000 dalių kompiuteriai su „Nvidia” GPU parduodami už 250 000 JAV dolerių ir daugiau. „Microsoft”, „Meta”, „Google” ir „Amazon” sukūrė savo lustus, kurie gali būti naudojami dirbtinio intelekto procesoriams maitinti. Tradiciniai konkurentai AMD ir „Intel” bando sužlugdyti „Nvidia” verslą, siūlydami savo dirbtinio intelekto procesorius.

Tačiau Jensenas Huangas įsitikinęs, kad prireiks laiko, kol kas nors pasivys „Nvidia”. Bendrovė turi 10 metų trūkumą ir yra sukūrusi didelę dirbtinio intelekto programuotojų bendruomenę, kuri teikia pirmenybę „Nvidia” technologijoms.

Populiariausias „Nvidia” produktas tarp paprastų vartotojų yra RTX „GeForce” vaizdo plokštės, pvz, RTX 30. serija o dabar iki 40 metų. serija, kurie yra plačiai prieinami visiems suinteresuotiems asmenims TopPC.lt internetinė parduotuvė.