Kas yra naujasis RAM standartas CAMM2?

- - 0 komentarų įraše Kas yra naujasis RAM standartas CAMM2?

Praėjusių metų pabaigoje standartų organizacija JEDEC patvirtino naująjį CAMM2 operatyviosios atminties standartą, skirtą visų pirma nešiojamiesiems kompiuteriams. Rinkoje jau pasirodė pirmieji įrenginiai su šio tipo atmintimi, todėl pats laikas sužinoti, kas iš tikrųjų yra CAMM2 RAM ir kokie jos privalumai ir trūkumai, palyginti su tradicine atmintimi.

Pirmiausia skirti pakeisti SO-DIMM atmintines

Nešiojamuosiuose kompiuteriuose naudojamam SO-DIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) atminties standartui jau 20 metų, todėl CAMM2 bus siekiama jį patobulinti. CAMM2 (Compression Attached Memory Module) standartas gali padėti sukurti plonesnius nešiojamuosius kompiuterius, daugiau atminties ir didesnį našumą. Reikėtų iš anksto pasakyti, kad CAMM2 atmintis dar tik kuriama ir jos platesnio naudojimo tikimasi artimoje ar tolimoje ateityje.

Pagrindinis CAMM2 ir SO-DIMM atminties modulių skirtumas yra jungčių padėtis – SO-DIMM jungtys išdėstytos vienoje modulio pusėje, o CAMM2 jungtys išdėstytos išilgai viso horizontalaus modulio paviršiaus, todėl sumažėja atstumas iki procesoriaus, greičiau perduodami duomenys ir pats modulis tampa plonesnis.

CAMM2 atminties modulis prie sisteminės plokštės tvirtinamas horizontaliai keliais varžtais.

Pagrindiniai CAMM2 privalumai

  • Mažesnio dydžio. CAMM2 moduliai yra plonesni ir kompaktiškesni nei SO-DIMM moduliai, todėl galite kurti plonesnius nešiojamuosius kompiuterius ir atlaisvinti vietos kitiems komponentams.
  • Didesnis pajėgumas. CAMM2 užtikrina didesnę atminties talpą, palyginti su SO-DIMM. Nors JEDEC nenustatė didžiausios talpos, tikimasi, kad ji sieks iki 128 GB. Tai bus naudinga naudotojams, kuriems sudėtingoms užduotims, pavyzdžiui, vaizdo įrašų redagavimui ar 3D atvaizdavimui, reikia daugiau operatyviosios atminties.
  • Daugiau greičio. CAMM2 gali užtikrinti didesnę duomenų perdavimo spartą, palyginti su SO-DIMM. Numatoma didžiausia sparta yra 8,5 Gb/s (palyginti su 6,4 Gb/s SO-DIMM). Tai gali pagerinti našumą, ypač programose, kurios priklauso nuo greitos prieigos prie atminties.
  • Geresnis energijos vartojimo efektyvumas. „CAMM2” yra sukurta taip, kad efektyviau naudotų energiją nei SO-DIMM, todėl nešiojamųjų kompiuterių akumuliatorius veiks ilgiau.
  • Galimybė atnaujinti. „CAMM2” atmintis nebus prilituota prie pagrindinės plokštės, todėl po kurio laiko ją bus galima atnaujinti į naujesnį ir galingesnį modelį.

Galimos problemos

  • Ribotas platinimas. CAMM2 yra naujas standartas, todėl prireiks laiko, kol jį priims nešiojamųjų kompiuterių gamintojai. Naujasis standartas nešiojamuosiuose kompiuteriuose iš karto gali būti plačiai taikomas.
  • Suderinamumas. Kadangi CAMM2 moduliai prie sisteminės plokštės tvirtinami kitaip, esami nešiojamieji kompiuteriai nebus suderinami su naujuoju standartu.
  • Didesnės gamybos sąnaudos. „CAMM2” yra nauja technologija, todėl iš pradžių jos gamyba bus brangesnė, o tai padidins operatyviosios atminties kainą.

Pirmieji CAMM2 produktai jau pateikti rinkai

„TeamGroup” naujai pristatytas LPDDR5X CAMM2 atminties modulis

Taivanas nuo 3. iki 7. Birželio mėnesį vyks kompiuterių komponentų paroda „Computex 2024”, o keli gamintojai prieš renginį paskelbė apie naujus produktus. Tarp jų yra „TeamGroup „T-Create Expert AI” serijos LPDDR5X CAMM2 (sudėtingas pavadinimas) atminties moduliai. Vienu metu bus išleisti du modeliai su LPDDR5X-7200 ir LPDDR5X-6400 greičiais, CL28/CL24 latentiniu intervalu ir 32GB/64GB talpa. Be to, abiejuose įrenginiuose naudojami itin ploni grafeno radiatoriai, padedantys išsklaidyti šilumą. Atminties kaina kol kas laikoma paslaptyje.

Kitas gamintojas, kuris jau paskelbė apie CAMM2 atmintį, yra „Micron”, bendradarbiaujantis su „Lenovo”. Nešiojamasis kompiuteris „ThinkPad P1 Gen 7”, nuo liepos mėn. prieinamas internetinėje parduotuvėje TopPC.lt, yra pirmasis rinkoje nešiojamasis kompiuteris su CAMM2 atmintimi. Gamintojas jį giria ir netgi pateikia konkrečius skaičius, kiek jis lenkia tradicinius DDR5 SO-DIMM modulius. Jis užima 64 % mažiau vietos, sunaudoja 58 % mažiau energijos ir užtikrina dviejų kanalų funkciją viename modulyje. Žadama, kad našumas bus 7 proc. didesnis.

„Lenovo ThinkPad P1 Gen 7” netrukus bus galima įsigyti Latvijoje, o naujojo atminties standarto privalumais galės mėgautis visi.

CAMM2 atmintį taip pat galima įsigyti staliniams kompiuteriams

CAMM2 pirmiausia skirtas kaip atminties modulis nešiojamiesiems kompiuteriams. Mažiau žinoma, kad šis standartas taip pat palaiko stalinius kompiuterius. MSI jau bendradarbiavo su „Kingston”, kad sukurtų pirmąją pasaulyje stalinių kompiuterių Z790 sisteminę plokštę su CAMM2 atmintimi. Naujoji plokštė bus pristatyta parodoje „Computex 2024”. Iš gaminio nuotraukų matyti, kad naujoji plokštelė bus juodos ir sidabrinės spalvos. Procesoriaus lizdo dešinėje matote, kad vietoj keturių DDR5 DIMM lizdų yra vienas CAMM2 modulis, horizontaliai prisuktas keturiais varžtais.

„Z790 Project Zero Plus” yra pirmoji stalinių kompiuterių sisteminė plokštė su CAMM2 atmintimi

Pagaliau

Nėra jokių priežasčių, kodėl CAMM2 atminties standartas neturėtų tapti pagrindiniu nešiojamųjų kompiuterių standartu – jis turi visas tam būtinas sąlygas, o gamintojų noras turėti mažesnį korpusą ir ilgesnį akumuliatoriaus veikimo laiką bus naudingas. Dar neaišku, kaip greitai bus pradėta masinė gamyba, kokios bus sąnaudos ir ką parodys ilgalaikiai bandymai. Mano nuomone, naujasis standartas turi didelį potencialą patobulinti daugelį jau ir taip galingų, mažų ir palyginti efektyviai energiją vartojančių šiuolaikinių nešiojamųjų kompiuterių savybių. Kol laukiame pirmųjų įrenginių su CAMM2 atmintimi Latvijoje, kviečiame įsigyti energiją taupančios ir aukštos kokybės nešiojamiesiems kompiuteriams skirtos operatyviosios atminties, taip pat galingos ir vizualiai įspūdingos žaidimų kompiuteriams skirtos operatyviosios atminties internetinėje parduotuvėje TopPC.lt.