Į ką atsižvelgti renkantis kompiuterio maitinimo šaltinį

- - 0 komentarų įraše Į ką atsižvelgti renkantis kompiuterio maitinimo šaltinį

Norint užtikrinti stabilų veikimą, ilgą tarnavimo laiką ir kompiuterio komponentų apsaugą, būtina pasirinkti tinkamą maitinimo bloką (PSU). Štai pagrindiniai veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis maitinimo bloką staliniam kompiuteriui.

Maitinimas

Pirmasis ir svarbiausias veiksnys yra maitinimo šaltinio tiekiama galia. Įsitikinkite, kad maitinimo šaltinis teikia pakankamai galios visiems jūsų komponentams. Taip pat reikia atsižvelgti į galimus būsimus kompiuterio atnaujinimus, todėl patartina numatyti 20-30 % papildomos galios. Norėdami tiksliai nustatyti savo kompiuterio maitinimo poreikius, rekomenduojame naudoti vieną iš šių priemonių internetinės PSU skaičiuoklės.

Efektyvumo rodiklis

Būtinai atkreipkite dėmesį į maitinimo šaltinio energijos vartojimo efektyvumą. Maitinimo šaltiniams suteikiami 80 PLUS sertifikatai (bronzos, sidabro, aukso, platinos, titano), kad būtų užtikrintas energijos vartojimo efektyvumas ir sumažintas šilumos išsklaidymas. Trumpai tariant, kuo aukštesnis sertifikatas, tuo didesnė srovės dalis paverčiama naudinga galia ir tuo mažiau prarandama šilumos energijos. Sužinokite daugiau apie 80 PLUS sertifikatus šiame straipsnyje.

Kaina ir kokybė

Maitinimo šaltinis nėra tas komponentas, kuriam reikėtų taupyti. Kokybiškas maitinimo šaltinis gali tarnauti ilgiau ir apsaugoti kitus brangesnius komponentus nuo pažeidimų. Rinkitės patikimų ir gerą reputaciją turinčių gamintojų maitinimo šaltinius. Iš Dateks.lv patirties galime rekomenduoti tokių gamintojų kaip MSI, „BeQuiet”, „DeepCool”, „ASUS” ir „Gigabyte” maitinimo šaltinius. Ilgesnė garantija paprastai rodo aukštesnę kokybę ir gamintojo pasitikėjimą savo gaminiu. Taip pat verta paskaityti maitinimo šaltinių apžvalgas įvairiuose technologijų portaluose ir naudotojų atsiliepimus.

Aušinimo ir tylos indikatoriai

Ieškokite maitinimo šaltinių su efektyviais aušinimo sprendimais ir mažu triukšmo lygiu. Kuo didesnis ventiliatoriaus skersmuo, tuo tylesnis bus maitinimo blokas, todėl verta pagalvoti apie 135 mm ir 140 mm skersmens ventiliatorius (vietoj standartinių 120 mm). Kai kurie maitinimo šaltiniai turi nulinio greičio ventiliatoriaus režimus, kad tyliai veiktų mažos apkrovos sąlygomis. Maitinimo šaltinių triukšmo lygis taip pat yra sertifikuotas – galite vadovautis šiais duomenimis „Cybenetics” triukšmo lygio sertifikatai (Nuo standartinio iki A++).

Moduliarumas

Galimi visiškai moduliniai, pusiau moduliniai ir nemoduliniai variantai. Prie modulinių maitinimo šaltinių galima prijungti tik būtinus kabelius, taip sumažinant netvarką ir pagerinant oro srautą. Tai naudinga tiems, kurie turi pusiau permatomą kompiuterio korpusą ir kuriems ypač svarbi estetika. Pusiau modulinis maitinimo šaltinis tiks naudotojams, kurie nori tam tikro lankstumo, bet nenori visiškai modulinės sistemos. Nemodulinis maitinimo šaltinis , nepaisant jo paprastos konstrukcijos, veiks taip pat gerai, kaip ir maitinimo šaltinis su moduliniais kabeliais.

Formos veiksnys ir suderinamumas

Maitinimo blokų tipai

Įsitikinkite, kad maitinimo šaltinis tinka jūsų korpusui (ATX, SFX, TFX ir t. t.), turi reikiamus matmenis ir yra suderinamas su montavimu. ATX maitinimo šaltinis tiks standartiniams ir didesniems stalinių kompiuterių korpusams, bus galingesnis už SFX maitinimo šaltinius ir bus suderinamas su ATX, Micro-ATX ir Mini-ITX pagrindinėmis plokštėmis. Jei kuriate mažo formato kompiuterį, rinkitės SFX tipo maitinimo bloką. Pagal dydį ir galią jis atsiliks nuo AFX tipo, tačiau idealiai tinka mažiems kompiuteriams, kuriuose vietos nedaug. Kitų tipų maitinimo šaltiniai yra retesni. „Flex ATX” yra labiau paplitusi labai kompaktiškuose kompiuteriuose, serveriuose ir pramoniniuose kompiuteriuose. TFX dažniausiai naudojamas plonuose arba mažuose staliniuose kompiuteriuose. Taip pat patikrinkite, ar maitinimo blokas turi tinkamo tipo ir skaičiaus prievadus jūsų pagrindinei plokštei, CPU, GPU ir kitiems periferiniams įrenginiams.

ATX versija

ATX (Advanced Technology eXtended) – tai „Intel” sukurta maitinimo šaltinių specifikacija. Tai nėra oficialiai patvirtintas standartas, o labiau gairės. ATX 2.0 reiškia, kad maitinimo blokas turi tik 6 ir 8 kontaktų prievadus, užtikrinančius atitinkamai 75 W ir 150 W galią. Kita vertus, ATX 3.0 standartas jau turi 16 kontaktų (12VHPWR) prievadą, kuris užtikrina iki 600 W galią naujausios kartos (RTX 30 ir 40 serijos) PCIe 5.0 vaizdo plokštėms, taip pat kitų patobulinimų.

Gynybos funkcijos

Įsitikinkite, kad maitinimo šaltinis turi apsaugos funkcijas, tokias kaip apsauga nuo viršįtampių (OVP), apsauga nuo viršįtampių (OCP), apsauga nuo viršįtampių (OPP), apsauga nuo trumpojo jungimo (SCP) ir apsauga nuo žemos įtampos (UVP).

Spalva, RGB apšvietimas ir kabelių apvalkalai.

Rinkoje taip pat galima įsigyti maitinimo šaltinių su RGB apšvietimu

Maitinimo šaltiniai ir jų kabeliai yra juodos arba baltos spalvos (su retomis išimtimis) . Kai kurie įrenginiai turi RGB apšvietimą. Tačiau kiekvienas pats sprendžia, ar tai bus prasminga, nes maitinimo blokas paprastai būna giliai korpuse ir mažai tikėtina, kad foninis apšvietimas bus gerai matomas. Kitas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra kabelių apvalkalai. Brangesni įrenginiai turi atskirai aptrauktus kabelius, o standartiniai – standartinius plokščius juodus kabelius. Bet kuris PSU gali būti tiekiamas su kabelių prailgintuvais (PSU prailginimo rinkiniais), kuriuos galima įsigyti atskirai. Tai leidžia naudotojui dar labiau pritaikyti savo sistemą naudojant unikalios spalvos kabelius. Internetinėje parduotuvėje Dateks.lv rasite plačiausią kompiuterių maitinimo blokų asortimentą. Jei turite klausimų, nedvejodami kreipkitės į mūsų konsultantus.

Pasidalinti straipsniu: