Kas yra „Intel K” procesoriai ir kam jie skirti?

- - 0 komentarų įraše Kas yra „Intel K” procesoriai ir kam jie skirti?

Ar turėčiau pirkti „Intel Core i7-14600K”, ar „Intel Core i7-14600” – kas geriau? Šį klausimą sau tikriausiai užduoda daugelis kompiuterių entuziastų.

Nuoroda. Kaip sukuriami „Intel” procesorių identifikavimo kodai? Kiekvieną kodą sudaro serija (i3, i5, i7, i9), karta (12, 13, 14), modelio numeris (400, 700, 900) ir priesaga (raidė, apibūdinanti procesoriaus našumą, energijos vartojimo efektyvumą arba formos faktorių). Pavyzdžiui, K reiškia „overclocked”, F – „be integruotos vaizdo plokštės”, S – „speciali versija” ir t. t. Taigi Intel Core i7-14700K iššifruotas kaip i7 serijos 14-osios kartos 700 modelio procesorius, atrakintas spartinimui.

Kuriant ar atnaujinant asmeninį kompiuterį labai svarbu pasirinkti tinkamą procesorių. Perkant naują „Intel” procesorių, vienas iš svarbiausių sprendimų – rinktis tarp K serijos ir ne K serijos procesorių. Šios dvi „Intel” lustų kategorijos iš esmės skiriasi savo našumo galimybėmis, visų pirma jų spartinimo galimybėmis. Tai turi tiesioginės įtakos jų tinkamumui įvairių tipų naudotojams – nuo paprastų vartotojų iki kompiuterių entuziastų ir maniakų.

Šiame straipsnyje apžvelgsime „Intel” K ir ne K serijos procesorių skirtumus ir padėsime jums pasirinkti pagal savo poreikius jums tinkamą procesorių.

Kas yra „Intel” K ir ne K procesoriai?

„Intel” siūlo daugybę procesorių, kurių unikalioms savybėms nurodyti po procesoriaus modelio raidės skiriasi. Procesoriai, kurie baigiasi raide K (pvz, Intel Core i7-14700K) yra atrakintos, todėl vartotojai gali visiškai padidinti procesoriaus branduolių spartą ir padidinti našumą. Kita vertus, procesoriai be K raidės (pvz, Intel Core i7-14700) yra užrakinti, o tai reiškia, kad procesoriaus branduolių negalima spartinti standartiniais metodais; vietoj to jie skirti veikti standartiniu greičiu.

Spartinimo procesas – tai procesas, kurio metu procesoriaus sparta padidinama virš gamintojo nurodyto lygio, siekiant pagerinti jo našumą. Tai labai patrauklu kompiuterių entuziastams, žaidėjams ir profesionalams, kuriems reikia papildomos skaičiavimo galios. Tačiau ne visiems reikia ar naudinga naudoti overclockingą, todėl tuomet geriau rinktis ne K procesorius.

Pagrindinis skirtumas – spartinimas

Svarbiausias skirtumas tarp K ir ne K „Intel” procesorių yra susijęs su spartinimu. K serijos procesoriai yra visiškai atrakinti, t. y. vartotojai gali patys reguliuoti taktinį dažnį, viršijantį standartines vertes, ir taip pasiekti didesnį našumą kompiuteriniuose žaidimuose, vaizdo redagavimo ir kitose intensyviose programose. Užblokavimas pasiekiamas didinant procesoriaus daugiklį, kuris padidina procesoriaus taktinį dažnį virš standartinio padidinto dažnio, taip pat manipuliuojant kitais kintamaisiais, pavyzdžiui, atminties sparta.

Priešingai, ne K procesoriai yra užrakinti, todėl vartotojai negali keisti procesoriaus branduolių taktinio daugiklio. Todėl įprastiniai procesoriai veikia „Intel” nustatytu fiksuotu greičiu, todėl jų našumo profilis yra stabilesnis, bet mažiau keičiamas.

Pavyzdžiui, Core i7-14700K procesorių (didinamasis dažnis 5,6 GHz), priklausomai nuo aušinimo ir naudojamos sisteminės plokštės (kiekvienas procesorius yra individualus ir vadinamoji „silicio loterija” – vieni gali pasiekti didesnį, kiti – mažesnį taktinį dažnį). Tuo tarpu Core i7-14700 veiks tik standartiniu maksimaliu dažniu, neleisdamas naudotojams jo padidinti.

Kodėl svarbus spartinimas

Tokiems naudotojams ypač naudingas spartinimas:

  • Kompiuterinių žaidimų entuziastams: Didesnis procesoriaus greitis gali sumažinti kadrų dažnio kritimą ir užtikrinti sklandesnę žaidimų patirtį, ypač žaidžiant daug procesoriaus pastangų reikalaujančius žaidimus.
  • Turinio kūrėjams: Vaizdo įrašų atvaizdavimo, 3D modeliavimo ir kitų procesoriui imlių programų užduotis.
  • Kompiuterių entuziastai: Kompiuterių entuziastai mielai spartina savo sistemas, kad pasiektų geriausią įmanomą našumą, ir dažnai naudoja pažangius aušinimo sprendimus, kad išsklaidytų šilumą, kuri susidaro, kai techninė įranga pasiekia maksimalų pajėgumą.

Ne visiems naudotojams reikia tokio našumo. Įprasti naudotojai, kurie kompiuterį naudoja pagrindiniams poreikiams, pavyzdžiui, naršymui internete, darbui biure ar daugialypės terpės naudojimui, papildomos galios, kurią suteikia spartinimas, pilnai neišnaudos.

Šerdžių ir gijų skaičius

Tos pačios kartos K ir ne K procesoriai paprastai naudoja tą patį branduolių ir gijų skaičių. Pavyzdžiui, Core i7-14700K ir Core i7-14700 abu turi 20 branduolių (8 našumo ir 12 efektyvumo branduolių) ir 28 gijas.

Tačiau dėl K serijos procesorių spartinimo galimybių K variantas bus pranašesnis už ne K variantą, jei bus įjungtas ir optimizuotas spartinimas.

Bazinis ir didinamasis greitis

Kitas svarbus K ir ne K procesorių skirtumas yra jų bazinis ir didinamasis taktinis dažnis. K serijos procesoriai paprastai pasižymi didesniu baziniu ir didinamuoju dažniu, palyginti su ne K serijos procesoriais. Net ir neperkraunant, K serijos procesorius turės nedidelį našumo pranašumą.

Pavyzdžiui, „Intel Core i7-14700K” bazinis taktinis dažnis yra 3,4 GHz ir gali būti padidintas iki 5,6 GHz, o „Core i7-14700” bazinis taktinis dažnis yra 2,1 GHz ir gali būti padidintas iki 5,4 GHz. Nors skirtumas tarp maksimalių didinamųjų taktinių dažnių gali atrodyti minimalus, scenarijuose, kuriuose procesoriaus sparta yra svarbi (pvz., žaidimuose), našumo padidėjimas bus pastebimas.

Energijos suvartojimas ir TDP

Didėjant našumo potencialui, reikia daugiau galios ir aušinimo. K serijos procesoriai paprastai sunaudoja daugiau energijos dėl spartinimo ir didesnių bazinių / didinamųjų dažnių. Šiluminė projektinė galia (TDP) – tai elektros energijos matas, rodantis didžiausią šilumos kiekį, kurį kompiuterio komponentas (dažniausiai procesorius arba vaizdo plokštė) išskiria įprasto veikimo metu. K serijos procesorių TDP dažnai būna didesnė, o tai reiškia, kad stabiliam veikimui užtikrinti reikia galingesnių aušinimo sprendimų.

Pavyzdžiui, „Core i7-14700K” TDP yra 125 W, o „Core i7-14700” – tik 65 W. Didesnis K serijos procesorių TDP yra tiesioginė pasekmė to, kad jie gali veikti didesniu greičiu ir jiems reikia papildomos galios, kad būtų galima juos pramušti. Jei planuojate kurti sistemą su K serijos procesoriumi, jums reikės galingo aušintuvo – oro arba skysčio – kad galėtumėte susidoroti su papildomai išsiskiriančia šiluma, ypač jei planuojate atlikti spartinimą.

Tuo tarpu ne K serijos procesoriai vartoja mažiau energijos ir išskiria mažiau šilumos, todėl jie tinkami naudoti tylesnėse ir efektyviau energiją naudojančiose sistemose. Jie idealiai tinka naudotojams, kurie teikia pirmenybę mažoms energijos sąnaudoms ir tyliam darbui, o ne didžiausiam našumui.

Kainų skirtumai

Kaip ir reikėjo tikėtis, K serijos procesoriai paprastai yra brangesni, nes jie yra atrakinti ir pasižymi didesniu baziniu našumu. Didesnę kainą pateisina galimybė atlikti spartinimą ir šiek tiek padidėjęs bazinis taktinis dažnis.

Pavyzdžiui, šiuo metu „Core i7-14700K” kaina yra apie 420 eurų, o „Core i7-14700” – apie 360 eurų. Šis kainų skirtumas atspindi papildomą K serijos procesorių našumą ir spartinimo galimybes.

Jei neplanuojate spartinti ir jus tenkina turimas našumas, ne K procesorius pasižymi geresniu kainos ir kokybės santykiu, nes naudoja mažiau energijos ir jam nereikia brangaus aušinimo sprendimo. Atkreipkite dėmesį, kad ne K procesoriai gali būti komplektuojami su aušintuvais, o K procesoriams paprastai reikia įsigyti savo oras arba vandens aušintuvas kuris, priklausomai nuo to, kokį aušintuvą perkate, kainą padidina nuo 30 iki 300 eurų.

Kita vertus, kai kurių ne K modelių sunku rasti ir kartais jie gali kainuoti daugiau nei K modeliai. Šiuo metu, pvz, Core i9-14900 kainuoja 100 € daugiau nei Core i9-14900K.

Reikalavimai sistemos plokštėms

Norint visiškai išnaudoti K serijos procesoriaus spartinimo galimybes, reikia suderinamos sisteminės plokštės. Visų pirma K serijos procesoriams reikia Z serijos lusto (pvz, Z790 arba Z690), kad būtų galima visapusiškai išnaudoti spartinimo funkcijas. Šios sisteminės plokštės paprastai yra brangesnės už žemesnio lygio plokštes. Jos dažnai turi papildomų funkcijų, pavyzdžiui, patobulintą VRM (įtampos reguliatoriaus modulio) konstrukciją, geresnį aušinimą ir didesnių atminties dažnių palaikymą.

Kita vertus, ne K procesoriai gali veikti prieinamesniuose lustuose, pvz., B serijos (B760 ir t. t.) arba H serijos (H770 u.c.). Nors šios sisteminės plokštės nepalaiko procesoriaus branduolio spartinimo, jos palaiko atminties spartinimą ir suteikia daugiau nei pakankamą funkcionalumą kasdieniams naudotojams ir „atostogų geimeriams”. Skirtumas tarp pigiausių Z790 (224 €) ir B760 sisteminės plokštės (146 €) kainuoja apie 80 €.

Jei sistemą kuriate turėdami nedidelį biudžetą arba jums paprasčiausiai nereikia spartinimo funkcijų, pasirinkę ne K serijos procesorių ir vidutinės klasės sisteminę plokštę galite sutaupyti nemažai pinigų.

Kurį procesorių pasirinkti?

„Intel K” ir ne „K” procesorių pasirinkimas priklauso nuo jūsų našumo poreikių, turimo biudžeto ir nuo to, ar planuojate spartinti procesorių. K serijos procesorius renkasi kompiuterių entuziastai ir žaidėjai, kurie nori turėti laisvę juos pritaikyti ir išgauti maksimalų procesoriaus našumą. Tuo tarpu ne K serijos procesoriai idealiai tinka naudotojams, kuriems reikia stabilaus ir patikimo našumo be papildomo sudėtingumo ir išlaidų.

Rinkdamiesi vieną iš šių dviejų procesorių, atsižvelkite į tokius veiksnius, kaip biudžetas, aušinimo sprendimas, pagrindinės plokštės parinktys ir tai, kiek jums svarbiau našumas, o ne energijos vartojimo efektyvumas ir paprastumas. Daugumai naudotojų visiškai pakaks ne K procesoriaus. Tačiau jei esate iš tų naudotojų, kurie nori iš savo sistemos išspausti visą galią, K serijos procesorių bus sunku įveikti. Tik tik tikėkitės papildomai sumokėti nuo 100 iki 300 eurų už aušinimą ir sisteminę plokštę.