„Apple” paskelbė apie naują M4 procesorių, kuriame daugiausia dėmesio skiriama dirbtiniam intelektui

- - 0 komentarų įraše „Apple” paskelbė apie naują M4 procesorių, kuriame daugiausia dėmesio skiriama dirbtiniam intelektui

„Apple” kiek netikėtai pristatė naujos kartos M4 procesorių. Netikėta, nes „M3 Silicon” procesorius rinkoje pasirodė tik prieš 6 mėnesius, o tarp M1 ir M2, M2 ir M3 praėjo 1,5 metų. „Apple” su naujuoju procesoriumi bando pasivyti dirbtinio intelekto traukinį, todėl pristatyme daugiausia dėmesio skirta M4 dirbtinio intelekto (Neural Engine) branduoliams, kurie bus galingiausi rinkoje.

Naujoji mikroschema susidomėjusiems lankytojams buvo pristatyta 7 d. Gegužės mėnesio renginys „Let Loose”. Neįprasta, kad M4 procesorius pirmiausia bus naudojamas „iPad Pro” serijoje, o tik paskui bus pradėtas naudoti asmeniniuose kompiuteriuose. Žadama pagerinti našumą ir padidinti akumuliatoriaus efektyvumą. Kartu su M4 procesoriumi paskelbta apie naujus „iPad” modelius su OLED ekranais (pirmuosius per dvejus metus) ir atnaujintą „Apple Pencil” pieštuką.

Naujasis „iPad Pro” su M4 procesoriumi žada geresnę žaidimų patirtį.

Tikimasi, kad M4 procesorius pasirodys „Apple” naujos kartos „MacBook” nešiojamuosiuose kompiuteriuose iki metų pabaigos. Daugiau informacijos bus atskleista šių metų birželį vyksiančioje WWDC konferencijoje.

Dėl „Apple” naujienų „Microsoft” atsidūrė šiek tiek keblioje padėtyje, kuri „Surface” kompiuteriai su ARM procesoriais „Snapdragon X” bus paskelbti 20. gegužės mėn. Tačiau nėra pagrindo pernelyg nerimauti, nes tikimasi, kad „Snapdragon X” bus maždaug toks pat kaip M4, o šiuo metu neturime objektyvių realių bandymų, kad galėtume palyginti abu procesorius.

Koks yra M4 našumas?

Kaip ir M3, M4 gaminamas naudojant naujausią 3 nm technologiją. M4 luste yra 10 branduolių CPU, 10 branduolių GPU ir 16 „Neural Engine” (NPU) branduolių. „Apple” tvirtina, kad jos GPU pagrįstas M3 pristatytu architektūros pagrindu, todėl jame įdiegtos tokios funkcijos kaip spindulių sekimas ir Dinaminis spartinimas. Dėl to turėtų gerokai pagerėti žaidimų ir atvaizdavimo užduočių našumas.

Apskritai pagal pajėgumą ir branduolių skaičių Snapdragon X vis tiek turės galingesnį procesorių. Labiausiai M4 pagerėjo neuroninio variklio TOPS (trilijonai operacijų per sekundę), kuris dabar yra 38, o „Snapdragon” – 45. Tačiau „Intel Core Ultra” procesorius, kuris surinko tik 10 TOPS balų, buvo visiškai pralenktas.

Procesorius Technologijos CPU branduoliai GPU branduoliai Tranzistoriai (milijardai) Neuroninis variklis TOPS RAM
M1 5 nm 8 8 16 11 16 GB
M2 5 nm 8 10 20 15.8 24 GB
M3 3 nm 8 10 25 18 24 GB
M4 3 nm 10 10 28 38 nežinomas

Kada „M4” bus galima naudoti „Mac”?

Visai įmanoma, kad M4 procesorius bus visuose būsimuose „Apple” kompiuteriuose, nes bendrovė ketina daug dėmesio skirti dirbtinio intelekto našumui. Kalbama, kad pirmoji M4 kompiuterių banga vartotojus pasieks šių metų pabaigoje – greičiausiai spalio-lapkričio mėn. Tai bus nauji „iMac”, 14 ir 16 colių „MacBook Pro” ir „Mac mini”. Likusieji M4 modeliai bus pristatyti 2025 m.

Nekantriai laukiu, kada pamatysiu M4 procesorių ir kaip jis bus lyginamas su konkurentais. Tuo tarpu  Apple nešiojamuosius kompiuterius su M2 ir M3 procesoriais jau galima įsigyti internetinėje parduotuvėje Dateks.lv.

Pasidalinti straipsniu: