„Microsoft” pristato naujus „Surface” įrenginius, siekia dominuoti ARM nešiojamųjų kompiuterių srityje

- - 0 komentarų įraše „Microsoft” pristato naujus „Surface” įrenginius, siekia dominuoti ARM nešiojamųjų kompiuterių srityje

„Microsoft” su trenksmu pristatė keletą įdomių naujų funkcijų. Kartu su naujaisiais „Surface” įrenginiais „Microsoft”, bendradarbiaudama su „Lenovo”, „Asus”, „Dell” ir kitomis bendrovėmis, paskelbė naujos kartos nešiojamuosius kompiuterius „Copilot Plus”, kuriuose naudojami „Snapdragon ARM” procesoriai. Tarp kitų svarbių naujienų – glaudesnis dirbtinio intelekto integravimas į „Windows 11”, atšaukimo funkcija ir pranešimas apie įspūdingą „Apple” procesorių M3 našumo testų rezultatą. Bet apie viską iš eilės.

„Surface Pro” pasiekia didesnį greitį ir OLED ekraną

Naujojoje „Microsoft” planšetėje „Surface Pro” vietoje paskutinės kartos „Intel Core Ultra” procesoriaus naudojami „Qualcomm Snapdragon X Elite” ir „Plus” lustai. Jis iki 90 % spartesnis už ankstesnį „Surface Pro” ir pirmą kartą turi OLED ekraną (brangiausiuose paketuose).

„Surface Pro” gali būti tiesioginis „Apple” „iPad Pro” konkurentas

13 colių „Surface Pro” kaina prasideda nuo 1 000 JAV dolerių ir yra keturių spalvų – mėlynos, smėlio, juodos ir platinos. Jis suderinamas su naująja „Surface Pro Flex” klaviatūra, kuri veikia ir prijungta, ir atjungta nuo įrenginio (per „Bluetooth”).

Paviršiaus nešiojamasis kompiuteris esą „greitesnis už „MacBook Air”

Taip pat buvo paskelbtas naujas „Surface Laptop 6”, taip pat su dirbtiniam intelektui pritaikytais „Snapdragon X Elite” ir „Plus” procesoriais. Kompiuteris turi atnaujintą dizainą su plonesniais ekrano kraštais ir jutikliniu jutikliniu kilimėliu. „Microsoft” teigia, kad kompiuteris yra daugiau kaip 80 % spartesnis už ankstesnę versiją, o jo akumuliatoriaus pakaks iki 22 valandų vaizdo įrašų atkūrimo.

„Surface Laptop 6” galima įsigyti su 13,8 ir 15 colių ekranais, o jo kaina prasideda nuo 1000 JAV dolerių. Jį galima įsigyti mėlynos, smėlio, juodos ir platinos spalvų.

„Copilot Plus” kompiuteris

Tačiau didžiausia „Microsoft” naujiena buvo pranešimas apie „Copilot Plus PC”. Pastaruosius dvejus metus „Microsoft” slapta bendradarbiavo su visais svarbiausiais nešiojamųjų kompiuterių partneriais, kad parengtų ARM pagrindu veikiančių „Windows” asmeninių kompiuterių asortimentą, kuris rinkoje pasirodys šią vasarą. Šie kompiuteriai bus vadinami „Copilot Plus PC” ir jais siekiama pradėti galingų, bateriją taupančių „Windows” nešiojamųjų kompiuterių kartą bei padėti tvirtą pagrindą dirbtinio intelekto ateičiai.

„Microsoft” generalinis direktorius Satya Nadella sakė, kad „Microsoft” „perkelia dirbtinio intelekto bangą į asmeninius kompiuterius” ir kuria visiškai naują asmeninių kompiuterių kategoriją „Copilot Plus”. Šiuose kompiuteriuose yra ARM technologija pagrįsti „Qualcomm Snapdragon X Elite” ir „Plus” procesoriai, vėliau bus įdiegti „Intel” ir AMD procesoriai.

„Snapdragon X” serijos procesoriuose yra neuronų procesoriai (NPU), skirti naujoms „Windows 11” dirbtinio intelekto funkcijoms valdyti. „Microsoft” teigia, kad „Copilot Plus” kompiuteriai yra 58 % greitesni už M3 „MacBook Air”. Be naujųjų „Microsoft” „Surface” įrenginių, „Lenovo”, „Dell”, „Acer”, „Asus” ir HP pristato „Copilot Plus” asmeninius kompiuterius, kurie palaiko naujas dirbtinio intelekto funkcijas.

„Turėsite galingiausią visų laikų asmeninį kompiuterį”, – pristatymo metu žadėjo „Microsoft” viceprezidentas Yusufas Mehdi. „Tiesą sakant, vertinant ilgalaikį našumą, jis daugiau nei 50 % lenkia bet kurį rinkoje esantį įrenginį, įskaitant „MacBook Air” su M3 procesoriumi.”

Pati „Microsoft” „Surface Laptop 6” apibūdina kaip „naujos kartos dirbtinio intelekto įrenginį”.

Šiek tiek informacijos apie ARM istoriją

Reikėtų pažymėti, kad šiuo metu „Windows” nešiojamieji kompiuteriai našumu ir baterijos veikimo trukme gerokai atsilieka nuo „MacBook”, nes „Apple” 2020 m. pristatys „MacBook”. 2010 m. perėjo prie savo M procesorių. Taigi „Microsoft” pasitikėjimas savo jėgomis šioje srityje yra netikėtas, ypač atsižvelgiant į tai, kad per pastaruosius 10 metų „Windows” su ARM procesoriais veikė silpnai.

Pirmą kartą „Microsoft” bandė pereiti prie ARM lustų 2012 m. naudojau „Surface RT”, tačiau našumas buvo siaubingas, o suderinamumo su programomis beveik nebuvo. „Surface Pro X” pristatomas 2019 m. buvo daug geresnė dėl patobulinto emuliavimo ir kitų „Windows” patobulinimų. Galbūt to nepakako, kad po kelių mėnesių būtų galima konkuruoti su „Apple M1”, tačiau tai buvo ženklas, kad reikalai juda teisinga linkme. Tuomet prasidėjo glaudesnis bendradarbiavimas su „Qualcomm”, kuris dabar pagaliau gali atsipirkti.

Žinoma, „Microsoft” pasigyrimai nebus baigti, kol nebus tinkamai išbandytas vienas iš „Copilot Plus” kompiuterių, tačiau viskas, ką „Microsoft” teigia apie našumą ir akumuliatoriaus veikimo laiką, atrodo daug geriau nei iki šiol turimi ARM varomi „Windows” prototipų kompiuteriai.

Kurie bus pirmieji „Copilot Plus” kompiuteriai?

    • „Acer Swift 14 AI”. „Snapdragon X Elite” arba „X Plus” procesorius, iki 32 GB atminties ir 1 TB M.2 M.2 SSD.
    • Asus Vivobook S 15. Kompiuteryje bus du „Qualcomm” procesorių variantai – 12 branduolių „Snapdragon X Elite” ir 10 branduolių „Snapdragon X Plus” – abu su 32 GB integruotos atminties ir 1 TB PCIe 4.0 SSD.
    • „Dell XPS”, „Inspiron” ir „Latitude”. Šiais metais „Dell” pristato penkis „Copilot Plus” kompiuterius, pradedant XPS 13 ir „Inspiron 14 Plus” (7441). XPS turės „Snapdragon X Elite” procesorių, iki 64 GB atminties ir 2 TB PCIe SSD, taip pat bus galima įsigyti su IPS ir OLED ekranais. Tuo tarpu „Inspiron” turės „Snapdragon X Plus”, iki 32 GB RAM ir iki 1 TB M.2 2230 SSD ir IPS jutiklinis ekranas. „Dell Latitude 7455” turės „Snapdragon X Elite” ir „X Plus” parinktis su iki 32 GB RAM ir 1 TB M.2 2230 SSD.

„Dell Latitude 7455” bus vienas pirmųjų „Copilot Plus” kompiuterių

    • „HP OmniBook” ir „EliteBook Ultra. „ProBook”, „OmniBook” ir „Elitebook” pakeitė „Envy”, „Pavilion” ir „Dragonfly” serijas, siekiant pertvarkyti HP nešiojamųjų kompiuterių asortimentą. „Omnibook” skirtas vartotojams, o „Elitebook” – verslui. Kompiuteriuose bus naudojamas „Snapdragon X Elite” procesorius. „Elitebook” turi tik iki 16 GB atminties, o „OmniBook” – iki 32 GB.
    • „Lenovo Yoga Slim” ir „ThinkPad. „Lenovo Yoga Slim 7x 14” ir „ThinkPad 14s” bus varomi „Snapdragon X Elite” procesoriais. „Yoga Slim” bus pigesnis iš šių dviejų kompiuterių, nes jame nėra verslui skirtų „ThinkPad” funkcijų. Abu turės OLED ekranus, tačiau „ThinkPad” palaikys iki 64 GB atminties, o „Yoga Slim” – tik iki 32 GB.
    • „Microsoft Surface Pro” ir „Surface Laptop” 6. Pirmasis „Microsoft” įrenginys, kuriam suteiktas „Copilot Plus” statusas, yra planšetinis kompiuteris „Surface Pro”. Jį bus galima įsigyti su „Snapdragon X Elite” arba „X Plus” procesoriumi, pasirenkamu 5G ryšiu ir IPS arba OLED ekranu. Taip pat galima įsigyti nešiojamąjį kompiuterį „Surface Laptop 6” su „Snapdragon X Elite” arba „X Plus” procesoriais, iki 64 GB RAM ir 1 TB SSD.
    • „Samsung Galaxy Book4 Edge. Pirmieji trys „Samsung Copilot Plus” kompiuteriai bus vienas 14 colių ir du 16 colių modeliai su „Snapdragon X Elite” procesoriais, 2880×1800 AMOLED jutikliniais ekranais ir 16 GB RAM.

Visus šiuos kompiuterius bus galima įsigyti nuo 18. Birželio mėn.

Nauja funkcija „Recall” stebi viską, ką darote kompiuteryje

Naujoji atšaukimo funkcija naudos „Copilot” dirbtinio intelekto galimybes

Dabar apie kitas „Microsoft” naujienas, kurios labiau susijusios su programine įranga. Viena iš naujų „Copilot Plus” kompiuteriuose įdiegtų dirbtinio intelekto funkcijų yra „Recall”. Šis naujas įrankis veikia vietoje jūsų kompiuteryje ir įrašo viską, ką darote. Joje galite ieškoti ir rasti turinį, su kuriuo dirbote praeityje, – rodyti bendravimo „Discord” istoriją ar net konkrečią „PowerPoint” skaidrę, su kuria dirbote. Tikimės, kad jūsų asmeninių duomenų saugumas bus užtikrintas.

Glaudesnė „Copilot” integracija sistemoje „Windows 11

„Microsoft” diegia „Copilot” funkciją keliose „Windows 11” srityse. Dirbtinio intelekto asistentas galės teikti pasiūlymus nustatymų meniu, redaguoti failus failų naršyklėje arba rašyti atsakymus į gautus pranešimus. „Copilot” gaus naująjį „OpenAI” modelį „ChatGPT-4o”, kuris leis dirbtiniam intelektui atsakyti į klausimus pagal tai, kas rodoma ekrane.

„Adobe”, „Davinci Resolve” ir kitos programinės įrangos optimizavimas „Copilot Plus

„Microsoft” bendradarbiauja su tokiomis bendrovėmis kaip „Adobe”, kad optimizuotų „Copilot Plus” programinę įrangą asmeniniams kompiuteriams. „Adobe Photoshop”, „Lightroom”, „Firefly” ir „Express” bus galima įsigyti „Copilot Plus” kompiuteriuose jau šiandien, o „Illustrator” ir „Premiere Pro” – šią vasarą. „Copilot Plus” kompiuteriuose taip pat bus galima naudoti „DaVinci Resolve”, „CapCut”, „Cephable”, „LiquidText” ir „Djay Pro AI” funkcijas.

Pagaliau

Žinoma, tik laikas parodys, ar garsūs „Microsoft” pranešimai yra pagrįsti ir „Apple” turėtų pradėti rimtai nerimauti. Taip pat nėra visiškai aišku, kiek naujų dirbtinio intelekto funkcijų bus tikrai naudingos, o kiek bus pamirštos. Pavyzdžiui, greitai patikrinus „ChatGPT-4o” modelį nebuvo pastebėta jokių įspūdingų patobulinimų – šis pokalbių robotas vis dar neišmoko žaisti šachmatais. Tačiau dėl vieno dalyko galime būti tikri (tai patvirtina jau atlikti sintetiniai bandymai) – naujųjų ARM procesorių našumas yra geras. Kitas klausimas, kaip greitai populiariausia programinė įranga bus optimizuota ARM sistemai, nes iš pradžių „Apple” tai buvo gana didelė problema.

Pasidalinti straipsniu: