Išorinis kietasis diskas – ar jis vis dar naudingas šiandien?

- - 0 komentarų įraše Išorinis kietasis diskas – ar jis vis dar naudingas šiandien?

Ne per seniausiai visi namuose turėjome USB atmintinę ir išorinį kietąjį diską. Dauguma mūsų dabar naudojasi įvairiomis debesijos paslaugomis, pavyzdžiui, „Dropbox”, „Onedrive”, „Google Drive” ir „iCloud”. Tačiau paaiškėjo, kad šiandieninės USB atmintinės ir išoriniai diskai yra geresni nei bet kada anksčiau. Kaip matome iš nuolatinių duomenų nutekėjimų, asmeninė žiniasklaida vis dar turi savo nišą.

Greičiausias failų perkėlimo būdas

Kai bandote perkelti failus iš vieno šalia kito esančių dviejų įrenginių, paprastai greičiausiai tai galima padaryti naudojant USB atmintinę (paprastai vadinamą „flash drive”) arba išorinį SSD diską. 30 eurų kainuojančiame „flash” kaupiklyje failus galima perkelti šimtų megabaitų per sekundę greičiu. Jei neįkeliate didelių vaizdo įrašų ar visos MP3 kolekcijos, laukimo laikas bus minimalus. Net ir kelių gigabaitų perdavimai bus atliekami per kelias minutes, o ne per kelias valandas, kurių prireikia norint pirmą kartą įkelti failus į debesį. Palyginimui, net ir naudojant „Wi-Fi”, duomenų perdavimo greitis bus mažesnis.

USB atmintinės niekada nebuvo labai didelės, tačiau dabar jos tapo labai mažos. Be to, juos galima įsigyti ir su USB-C, ir su USB-A prievadais, todėl galite prijungti prie bet kokio įrenginio. Nors, atsižvelgiant į tai, kokie maži tapo išoriniai kietieji diskai, galbūt geriau iš karto įsigyti išorinį SSD diską.

USB atmintinės tapo labai mažos ir jose galima laikyti iki 1 TB duomenų.

Nepriklausomybė nuo interneto ryšio

Daugelis iš mūsų gyvena vietose, kur šviesolaidinis internetas yra savaime suprantamas dalykas. Kita vertus, lygiai tiek pat mūsų neturi galimybės juo naudotis, pavyzdžiui, tie, kurie dirba nuotoliniu būdu kaime. Nešiojamasis diskas reiškia, kad galite pasiekti savo duomenis net tada, kai dingsta paskutinis interneto signalas arba viskas nuolat buferizuojama.

Vyresnio amžiaus žmonės dar prisimena laikus, kai vienintelis prieinamas internetas buvo skambinamasis. Kad ir koks greitas ir patikimas būtų jūsų namų internetas, retkarčiais pasitaiko netikėtų tinklo sutrikimų, ir dažniausiai pačiu netinkamiausiu metu. Išoriniame diske saugomus failus galime pasiekti, kad ir koks prastas būtų jūsų interneto ryšys. Atrodo, kad debesyje saugomi failai ten pat, kai internetas veikia greitai. Kai ryšys sulėtėja ar net nutrūksta, tik mes suprantame, kaip toli yra šie serveriai.

Išorinis diskas bus naudingas norint greitai kopijuoti didelius kiekius failų iš vieno įrenginio į kitą.

Mažesnė duomenų nutekėjimo tikimybė

Saugodami failus internete, kopijuojame juos iš savo kompiuterio į kito kompiuterį. Jei failai prieš juos įkeliant nėra užšifruojami, iš esmės pasikliaujame, kad niekas negalės pasiekti mūsų failų.

Deja, tai toli nuo tiesos. Kartais už failų nutekėjimą atsakingi debesijos paslaugų darbuotojai, kartais – algoritmai, kurie skenuoja mūsų duomenis ieškodami informacijos apie mus. Vėliau ji naudojama skelbimams pritaikyti arba dideliems kalbos modeliams dirbtiniam intelektui mokyti.

Kol failai neužšifruoti, viskas, kas patenka į internetą, iš esmės yra vieša. Tuo tarpu USB laikmenos iš esmės yra privačios. Žinoma, tai nereiškia, kad jie visiškai saugūs – šeimos narys gali šnipinėti, kas yra diske, jei jis nėra apsaugotas slaptažodžiu arba užšifruotas. Policija gali išimti diską per kratą jūsų namuose. Diskas gali būti pamestas viešoje vietoje. Tačiau tai tik keli ir mažai tikėtini scenarijai. Duomenų nutekėjimas internete gali būti daug nepatogesnis, jei nutekinami slaptažodžiai arba konfidenciali informacija.

Skirtingai nei debesijos paslaugų atveju, ištrinti failai iš tikrųjų ištrinami. To negalima pasakyti apie failų saugojimo paslaugas, pvz, „Apple iCoud” skandalas 2024 m. „atgijo” seniai ištrinti vartotojų failai. Atkreipkite dėmesį, kad vien tik pašalinus išoriniame diske esančius failus duomenys nėra visiškai ištrinami. Norint visiškai ištrinti diską, geriau jį suformatuoti arba ištrinti failus naudojant profesionalią programą.

Išoriniuose diskuose saugomi failai necenzūruojami

Kadangi debesyje saugomi failai fiziškai yra kažkieno kito serveryje, už įkeltus failus atsako serverio savininkas. Debesijos paslaugos gali prieštarauti, pavyzdžiui, dėl intymių nuotraukų, arba jos gali manyti, kad mūsų filmų kolekcija gauta neteisėtai, ir pan.

Jei kas nors fiziškai negauna išorinio disko ir neprijungia jo prie įrenginio, jie nežino, kas yra diske. Tokiu būdu į diską galime įrašyti viską, kas tik šauna į galvą, ir niekas dėl to neturi teisės pasisakyti.

Išorinis SSD diskas taip pat gali būti gana stilingas

Išoriniai diskai yra daug, daug pigesni nei anksčiau

Laikui bėgant duomenų saugojimo kaina sparčiai mažėjo. 512 GB USB atmintinę šiuo metu galima įsigyti už maždaug 30 eurų. Už šiek tiek daugiau pinigų galite įsigyti išorinį SSD diską, kurio duomenų perdavimo greitis yra daug didesnis. Dauguma iš mūsų iš tikrųjų nesaugo terabaitų duomenų, kol neprireikia įsigyti didesnio disko.

Tačiau tarkime, kad jums reikia kelių terabaitų saugyklos. „Dropbox” individualus planas kainuos 10 JAV dolerių per mėnesį. 2 TB vietos. Po metų būsime išleidę maždaug tiek pat pinigų, kiek 2 TB išoriniam kietajam diskui. Antraisiais ir trečiaisiais metais iš esmės permokėsime už „Dropbox” – vietoj to galėtume įsigyti 6 TB išorinį diską.

Išoriniai diskai gali būti naudojami ne tik duomenims saugoti

Failų atsarginių kopijų kūrimas – tai tik pirmas (ir tikriausiai nuobodžiausias) išorinio kietojo disko naudojimo būdas. Štai dar keletas pavyzdžių, kam gali būti naudingas išorinis „kietiklis”:

  • Saugus būdas išbandyti „Linux” nerizikuojant kompiuteryje esančiais duomenimis
  • Prie atskirų žaidimų konsolių galima prijungti išorinį diską, o tai kainuos pigiau nei pirkti konsolę su daugiau atminties.
  • Kai kurios vaizdo kameros gali įrašyti tiesiai į diską, todėl galima įrašyti ilgesnius ir didesnės raiškos vaizdo įrašus.
  • Kai kurie televizoriai gali atkurti mediją tiesiai iš išorinio disko
  • Išorinis diskas leidžia eksperimentuoti su tokiais įrenginiais kaip „Raspberry Pi”, kurie turi mažai atminties (jei apskritai turi).
  • Jūsų automobilyje gali būti USB prievadas, prie kurio galite prijungti USB atmintinę ir leisti muziką be „Bluetooth” ryšio.

Trumpai tariant, naudojimo galimybės yra labai plačios. Išorinis diskas nėra nei stilingas, nei įdomus, tačiau jį galima naudoti labai tikslingai. Jo galima rasti prekybos centruose ir kioskuose, tačiau plačiausias asortimentas USB atmintinės ir išoriniai SSD diskai ir HDD galima įsigyti TopPC.lt internetinėje parduotuvėje.

Pasidalinti straipsniu: