Pirmieji „Thunderbolt 5” kabeliai pasiekia klientus

- - 0 komentarų įraše Pirmieji „Thunderbolt 5” kabeliai pasiekia klientus

Naujasis „Thunderbolt 5” standartas užtikrins gerokai galingesnį įkrovimą ir didesnį duomenų perdavimo greitį.

Trumpa „Thunderbolt” istorija

2011. m. „Intel” kartu su „Apple” sukūrė „Thunderbolt” standartą. Ji sujungė „PCI Express” ir „DisplayPort” į vieną jungtį, užtikrinančią iki 10 Gb/s duomenų perdavimo spartą ir leidžiančią grandininiu būdu sujungti iki šešių įrenginių.

2013. m. buvo išleistas „Thunderbolt 2”, kuris padvigubino duomenų perdavimo greitį iki 20 Gb/s, sujungdamas du 10 Gb/s kanalus. Jis buvo suderinamas su „Thunderbolt 1” ir jau palaikė 4K vaizdo įrašus.

2015. m. išleistame „Thunderbolt 3” modelyje buvo pridėtas USB-C kištukas, todėl duomenų perdavimo greitis padidėjo iki 40 Gb/s. Jis palaiko USB 3.1, „DisplayPort 1.2” ir iki dviejų 4K ekranų, taip pat užtikrina 100 W įkrovimo galią.

2020. m. pristatytame „Thunderbolt 4” išliko „Thunderbolt 3” 40 Gb/s 100 W, tačiau buvo patobulinti minimalūs našumo reikalavimai. „Thunderbolt 4” palaiko du 4K arba vieną 8K ekraną, PCIe duomenų perdavimo spartą iki 32 Gb/s ir didesnį saugumą. Kabelio ilgis jau pasiekė 2 metrus (išlaikant maksimalų duomenų perdavimą) ir yra visiškai suderinamas su USB v4, „Thunderbolt 3”, USB 3.2 ir kitais USB standartais.

Kas yra „Thunderbolt 5” standartas?

2023. m. rugsėjį buvo paskelbtas naujas „Thunderbolt 5” standartas. „Thunderbolt 5” iš esmės patobulinta – naudojant „Bandwidth Boost” technologiją vienkryptis duomenų perdavimas gali siekti iki 120 Gb/s. „Thunderbolt 5” standartinėje įrangoje bus įdiegta iki 80 Gb/s dvikrypčio duomenų perdavimo galimybė.

Vienas kabelis monitoriui, duomenims ir įkrovimui? Tai realybė

„Thunderbolt 5” užtikrina 240 W įkrovimą, todėl galite greitai įkrauti net labai galingus žaidimų nešiojamuosius kompiuterius. Išoriniams SSD diskams „Thunderbolt 5” užtikrina iki 5600 MB/s („Thunderbolt 4” – iki 2800 MB/s). Tai vis dar tik maždaug pusė labai greitų SSD diskų galimybių.

„Thunderbolt 5” suderinama su „DisplayPort 2.1”, „USB v4”, „USB 3 20G” ir „PCIe Gen4”. Kompiuterinių žaidimų entuziastus gali nudžiuginti „Thunderbolt 5” jungtis, nes ji užtikrina 540 Hz vaizdo atnaujinimą esant 1080p raiškai arba 144 Hz vaizdo atnaujinimą naudojant iki trijų 4K monitorių. Iš esmės PCIe Gen4 palaikymas leidžia prijungti labai galingas išorines vaizdo plokštes, o tai gali būti ateities tendencija, nes maitinimo šaltinis ir duomenų srauto pralaidumas atitinka užduotį.

„Thunderbolt 5” gali būti geriausias visų laikų USB-C kabelis. „Thunderbolt” prievadai nėra labai paplitę biudžetiniuose ir vidutinės klasės kompiuteriuose ir dažniausiai naudojami su „Intel” procesoriais.

„Thunderbolt 5” užtikrina daug didesnį duomenų perdavimo greitį

Parduodami pirmieji „Thunderbolt 5” kabeliai, bet beveik niekas nesujungia

„Cable Matters” „Thunderbolt 5” sertifikuotus kabelius Cable Matters” „Thunderbolt 5”. Naujieji 30 cm, 50 cm ir 1 m ilgio kabeliai JAV kainuoja atitinkamai 23, 27 ir 33 JAV dolerius. Žinoma, patys kabeliai nieko nereiškia – norint juos naudoti, reikia kompiuterio su „Thunderbolt 5” prievadu, doko ar kito priedo.

Kol kas vienintelis nešiojamasis kompiuteris su „Thunderbolt 5” prievadu yra „Razer Blade 18”. Jį galima įsigyti tik „Mercury Edition” versijoje (su „Intel i9” procesoriumi ir mobiliąja „RTX 4090” vaizdo plokšte) už 4 500 JAV dolerių. Jei neturite dviejų šių nešiojamųjų kompiuterių, su „Thunderbolt 5” kabeliu vis dar nieko ypatingo negalite padaryti, nes CES parodoje matytų periferinių įrenginių rinkoje dar nėra.

„Razer Blade 18 Mercury Edition” yra vienintelis nešiojamasis kompiuteris su „Thunderbolt 5

Taigi šiuo metu vienintelis būdas pasinaudoti visais „Thunderbolt 5” privalumais yra turėti du identiškus Razer Blade 18 nešiojamieji kompiuteriai už 4 500 JAV dolerių. Tada galite naudoti „Thunderbolt Share”, kad failus tarp jų perduotumėte absurdišku greičiu.

Kol vis dar laukiame „Thunderbolt 5” kabelių ir suderinamų įrenginių Latvijoje, kviečiame įsigyti „Thunderbolt 4” kabelius TopPC internetinėje parduotuvėje!