„Intel” bandys ištaisyti „Meteor Lake” klaidas su „Lunar Lake” procesoriais

- - 0 komentarų įraše „Intel” bandys ištaisyti „Meteor Lake” klaidas su „Lunar Lake” procesoriais

Nors „Intel” išlieka stipri lyderis procesorių rinkoje (šiuo metu „Intel” užima 74-78 % nešiojamųjų kompiuterių procesorių rinkos), tačiau netrukus padėtis gali pasikeisti. Jau rašėme, kad „Qualcomm” padarė ryžtingą pareiškimą su „Snapdragon X” procesoriai, „Mac” kompiuteriai su M4 procesoriais o itin galingus AMD Ryzen AI 300 procesorius bus galima įsigyti nuo liepos mėn. Visų šių procesorių dirbtinis intelektas yra daug geresnis nei dabartinės „Intel” „Meteor Lake” serijos procesorių, todėl „Intel” atsidūrė gana keblioje padėtyje.

Pagrindinės „Meteor Lake” problemos

x86 architektūra pagrįsti „Meteor Lake” procesoriai debiutavo palyginti neseniai – 2023 m. gruodžio mėn. „Intel” juos vadina „Core Ultra” 1. kartos procesoriuose buvo įdiegtas tuo metu inovatyvus NPU (neuronų procesorius), kuris galėjo vykdyti dirbtinio intelekto procesus vietoje 11 TOPS (trilijonų operacijų per sekundę) sparta. Išleidus procesorius tai buvo didelis įvykis, tačiau „Intel” ką tik patyrė didelį smūgį iš „Microsoft”, kuri „Copilot+” dirbtinis intelektas reikės bent 40 TOPS. Todėl „Meteor Lake” nepalaikys visų naujų „Windows 11” funkcijų.

Palyginimui, ką tik paskelbti „AMD Ryzen AI 300” procesoriai turės 50 TOPS, „Apple M4” – 38 TOPS, o „Snapdragon X” – 45 TOPS. „Qualcomm” nevengia to pabrėžti visoje savo rinkodaros medžiagoje ir savo naująjį ARM procesorių „Snapdragon X” tiesiogiai lygina su „Meteor Lake”. „Intel” norėtų, kad procesoriai būtų lyginami su „Lunar Lake”, kuris turėtų pasirodyti šių metų 3. ketvirtį ir tuo metu bus bene galingiausias rinkoje esantis procesorius.

„Qualcomm” nevengia palyginti „Snapdragon X Elite” su „Intel Core Ultra 7” („Meteor Lake”) ir skaičiai nėra palankūs „Intel

Šiuo metu TOPS lyderis yra „AMD Ryzen AI” trečiosios kartos procesoriai

Tačiau mažas TOPS nėra vienintelė problema, su kuria susiduria Meteorų ežero karta. Tikėtinas našumo padidėjimas, palyginti su ankstesniu „Raptor Lake”, yra palyginti nedidelis (kartais net mažesnis atliekant vieno branduolio operacijas). Akumuliatoriaus veikimo laikas nepagerėjo, o kai kuriais atvejais – pablogėjo. Pavyzdžiui, „Lenovo ThinkPad X1 Carbon” (12 kartos) baterija veikia trumpiau nei ankstesnio modelio (dėl to gali būti kaltas OLED ekranas, kuris naudoja daugiau energijos). „Meteor Lake” aukoja našumą dėl baterijos veikimo laiko ir atvirkščiai.

Vienas geras „Meteor Lake” dalykas, kurio nepelnytai nepastebima, yra labai geri integruoti „Intel Arc” GPU. Žinoma, rimtam žaidimų nešiojamajam kompiuteriui reikės „Nvidia” arba AMD vaizdo plokštės, tačiau kasdieniam naudojimui ir mobilumui „Intel Arc” visiškai pakanka. Problema ta, kad „Thunderbolt 4” lizdai skirtingų gamintojų kompiuteriuose yra skirtingose vietose, jie ne visada paženklinti ir kelia painiavą naudotojams. „WiFi 7” ir „Bluetooth 5.4” ryšys taip pat yra papildoma įranga, už kurią reikia papildomai sumokėti.

Ar „Lunar Lake” išspręs visas „Intel” problemas?

Šiuo metu popieriuje atrodo, kad taip. „Lunar Lake” bus efektyviausiai energiją vartojantis „Intel” procesorius. Tai bus pasiekta apribojant kai kurių programų veikimą mažos galios branduoliais (efektyvumo branduoliais), o „Meteor Lake” šios programos buvo valdomos didelės galios branduoliais (našumo branduoliais). Apskritai „Lunar Lake” procesoriai bus 14 % našesni už „Meteor Lake”. GPU našumas bus 50 % didesnis, o akumuliatoriaus veikimo laikas pailgės 60 %. Be to, „Intel” žada 48 TOPS NPU, kuris lenkia „Snapdragon X Elite”.

„Wi-Fi 7” ir „Bluetooth 5.4” jungtys taip pat bus standartinės, o „Intel” „primygtinai rekomenduoja”, kad „Thunderbolt 4” jungtys būtų pažymėtos ir įrengtos vienoje nešiojamojo kompiuterio pusėje. Kita vertus, operatyvioji atmintis bus neišimama ir prilituota prie sistemos plokštės. Tai bendra pramonės tendencija, kuria siekiama sumažinti kompiuterių dydį ir padidinti energijos vartojimo efektyvumą. Tikimasi, kad ši problema bus išspręsta naujasis atminties standartas CAMM2.

„Lunar Lake” procesoriai žada patobulinimus absoliučiai visose srityse. CPU su GPU užtikrins iki 120 TOPS

Pagrindinė „Intel” problema yra ta, kad „Snapdragon X” prekyboje pasirodys 18. birželį, „Ryzen AI 300” – liepą, o „Lunar Lake” pasirodys tik artėjant metų pabaigai. Iki tol „Intel” turės pasistengti, kad išlaikytų savo rinkos dalį. Kol „Lunar Lake” procesoriai vis dar kuriami, siūlome įsigyti internetinėje parduotuvėje TopPC.lt Nešiojamieji kompiuteriai su „Intel Meteor Lake Core Ultra, „Apple M3” procesoriumi arba „AMD Ryzen 8040” serijos procesoriumi.

 

Pasidalinti straipsniu: